Movie

Daulat: Political Thriller Movie

4:17 PM Amyra 4 Comments

Assalamualaikum.

Hello Readers.

Awal pagi tadi aku dah habis tengok Daulat. It come across dekat twitter aku 2 hari lepas tak silap aku. Since sekarang nie tengah berkurung dan aku memang susah nak tido malam makanya aku habiskan masa dalam 1 jam 40 minit tengok cerita nie. Korang boleh tengok dekat iflix yer.


Kudos to Imran Sheik. Secara jujurnya, aku kagum dengan pengarah filem nie sebab dia berani mengetengah genre Political Thriller macam nie. This movie boleh jadi stepping stone for our film industry. Aku tak reti nak komen and bagi review panjang- panjang, tapi aku memang looking forward cerita genre macam nie dekat Malaysia. Takde la kita sayik ditayangkan dengan drama or movie cintan-cintun je. Secara overall penceritaan yang mudah difahami, and aku rasa character dalam movie nie memang relatable dengan current situation dekat Malaysia.


Cuma ada pemilihan pelakon yang aku tak berapa nak setuju, Saiful contohnya - bagi aku dia terlalu muda untuk jadi leader HM dan cakap utagha dia cringe. Aku rasa watak-watak dalam nie tak diexplore habis. Kalau ada series pun macam best. Aku tak nak komen banyak, aku bukanlah orang yang pandai bab-bab filem nie. but this is something worth to watch. Kau boleh nampak sisi gelap politik macam mana.


Secara overall, its a good movie. Masih boleh diperbaiki. Btw, lakonan Vanidah Imran mantap wei. And the plot twist, aku tak expect that. So gais, go and watch it now dekat iflix.

p/s: Aku dari dulu teringin nak jadi someone macam Suri - persuasive, cunning, tegas.

You Might Also Like

4 comments:

  1. Wow..first time tau ada genre political thriller macam ni..suka Vanida Imran berlakon..semua watak dia bawak semua menjadi kan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yup. Myra pun suka Vanida Imran. Dah la cantik.

      Delete
  2. nak try tgk but i would probably tgk separuh jalan je or skip to certain part. haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yeah. Story dia predictable. But as new genre boleh la nak layan.

      Delete